Decizia indrazneata de a deveni propriul meu sef,de a castiga atat cat imi doresc,ma ajutat sa-mi indeplinesc visele.
Coordonator Avon Balta Aurelia
Telefon:0730859404
E-mail:aurelia.avon@yahoo.com
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Avon Colaborare

 
 

Violenta

Creat 09.03.2009 09:33:47 | Ultima modificare 09.03.2009 09:35:04
Zilele astea vuieste presa despre un caz de violenta domestica: un sportiv si-a batut fosta sotie.

Prima intrebare care imi vine in minte atunci cand ma gandesc la acest fenomen de traditie la romani (si nu numai) este “DE CE?”. Un “de ce” impulsiv si repezit adresat agresorului si victimei in egala masura, apoi indreptat catre cei care traiesc in jurul acestora, asista si inchid ochii sub pretextul confortabil ca nu ii priveste. Un “de ce” impulsiv si repezit parca de teama raspunsurilor pe care le-am auzit prea des inca din copilarie de peste tot si care nu au avut nicicand sens in mintea mea.

Agresorul, de cele mai multe ori, superior fizic, dar cu labilitate psihica din moment ce isi manifesta autoritatea prin violenta. Victima, considerata de cele mai multe ori slaba, pare sa fi semnat un pact tacit cu agresorul, pentru ca dupa fiecare episod de violenta decide sa isi continue viata ca si cum nimic nu ar fi iesit din firescul de altfel cotidian.

Motivele pentru care agresorul se simte liber si indreptatit sa se comporte astfel sunt nenumarate… (printre care si cateva cu valente educationale!!!). Si victima are motive “solide” care ii justifica supunerea.

Violenta domestica este un fenomen destul de transparent in randul oamenilor obisnuiti, femeile il recunosc cu un soi de resemnare prin care se victimizeaza, iar barbatii il declara ca pe un trofeu, ca pe confirmarea faptului ca au drept de viata si de moarte asupra femeii, se reconfirma ca barbati. Cu cat urci pe scara educationala, cu atat este mai greu de depistat pentru ca femeia il constientizeaza ca pe un fapt rusinos, nedemn de conditia umana… dar pe care totusi il accepta. De aici sentimentul de vina.

In toate cazurile descoperi un cerc vicios de justificari pe care daca le afli nu poti sa nu te intrebi… cum se ajunge aici? Si cum putem schimba mecanismul de gandire al oamenilor care risca sa ajunga aici?

Pana la urma este vorba despre o chestiune de respect de sine, iar respectul de sine nu tine doar de frumusete, tine in mod fundamental de cum te privesti ca fiinta umana. Sunt incantata ca Avon se implica in viata femeilor, le incurajeaza cu adevarat sa isi ia viata in propriile maini si atunci cand sanatatea le este pusa in pericol, dar si atunci cand este o chestiune de integritate si respect de sine.

Sper ca si Campania Impotriva Violentei Domestice pe care Avon o lanseaza anul asta in luna octombrie sa aiba ecouri adanci in constiinta femeilor, sa reprezinte suport si raspuns pentru acelea care risca sa se confrunte cu agresivitatea in familiile lor. Sa schimbe vieti.
Alatura-te campaniei respectului .
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one